3.1.2019

Tavoitteena hyvinvoiva koira - koiran omaehtoisuuden hyödyntäminen harrastuslajien tarkastuksissa

Kilpailulajeissa itse kilpailutilanteessa koiran omaehtoisuuden ja valinnan mahdollisuuksien antaminen on varsin rajattua, mutta koirien tarkastuksen ja narttujen juoksutarkastuksen pystyy kouluttamaan oikein hyvin niin :) Suurin osa koirista sietää juoksutarkastuksen/urosten vastaavan kopeloinnin, mutta harvalle se on erityisen miellyttävä kokemus ja osalle alkutarkastus saattaa olla kynnyskysymys kokeisiin osallistumiseen. Tarkastuksestakin pystyy kouluttamaan koiralle varsin mukavan tilanteen koiran oman aktiivisen osallistumisen kautta, passiivisen sietäjän roolin sijaan. Tarkastustilanteen kouluttamisesta hyötyvät niin vilkkaat sählärit, joiden on vaikea pysyä paikallaan, supersosiaaliset pussailijat sekä vieraita ihmisiä jännittävät koirat. Ja voisin kuvitella, että tuomareistakin helposti sujuvat tilanteet ovat miellyttäviä :) Koepäivä alkaa koirien tarkastuksella, joten itse koen tärkeäksi, että koiran päivän ensimmäinen kokemus tuomarista on mukava. Epämiellyttävän tunteen leimahtaminen heti alkuun heijastuu suurella todennäköisyydellä itse kilpailusuoritukseen.

Koirasta riippuen kouluttaminen voi olla hyvin nopea tai sitten pidempi prosessi, riippuen mitä se ajattelee vieraista ihmisistä ja koskemisesta ylipäätään. Olen itse käyttänyt käsikosketusta strarttinappulana ja olen kokenut sen näihin tilanteisiin oivaksi. Mikä tahansa muukin koiralle koulutettu toiminto sopii starttinappulaksi. Ennen tarkastuksen kouluttamista koiralla tulee olla starttinappulakäyttäytyminen hyvin hallussa ja siinä tulee olla riittävä kesto. Videolla esiintyvillä Liialla ja Helinällä starttinappula on kuonokosketus käteen. Stoppinappula on kuonon irroittaminen kädestä. Ideana on, että käsittelyä saa tehdä niin kauan, kun koiralla on kuono kädessä kiinni. Jos se irroittaa kuonon, tulee käsittely lopettaa. Rytmi menee niin, että koira tekee starttikäyttäytymisen -ihminen tekee toiminnon - toiminto päättyy - koira palkataan. Harjoittelu kannattaa aloittaa niin, että ohjaaja itse tekee toiminnon ensin. Ensimmäinen vaihe voi olla ”tarkastuskäden” lähestyminen, siitä seuraavaksi kevyt koskeminen helppoon kohtaan, esim lapaan, sitten sively, takaosaan koskettaminen, jne aina pienissä palasissa vaikeuttaen. Tavoitteena on harjoitella koko ajan tasolla, jolla koira ei joudu painamaan stoppinappulaa. Jos se niin tekee, kannattaa myös siitä palkata, jotta koira oppii kertomaan, milloin se kokee olonsa epämiellyttäväksi. Seuraavaa toistoa sitten aina helpoitetaan. Kun käsittely sujuu oman ohjaajan kanssa, voi harjoittelun aloittaa ensin tutuilla ihmisillä ja sen sujuessa voi vaikeuttaa vieraisiin ihmisiin. Muiden ihmisten kanssa voi koirasta riippuen, ensimmäinen kriteeri olla esim. askeleen ottaminen kohti koiraa, kuten alla olevalla videolla näkyy. 

 
Videolla esiintyvät Liia ja Helinä 


Ihmisillä on usein pelkoja siitä, että koirille valinnanmahdollisuuksia annettaessa, ne vain 
kieltäytyisivät tehtävästä toimenpiteestä. Tämä on turha pelko, sillä on aivan hämmästyttävää mitä kaikkea eläimet antavat meidän tehdä ja minkä luottamuksen voimme saavuttaa, kun koulutamme asiat positiivisen vahvistamisen tekniikoin. Tässä linkki facebookissa kiertäneeseen huikeaan videoon aiheesta. Jos eläin jatkuvasti kieltäytyy, tiedämme harjoittelevamme vielä liian haasteellisella tasolla. Samaa tekniikkaa voi soveltaa sirun lukemiseen, mittaustilanteisiin, eläinlääkärin vastaanotoille jne. Helinän kanssa tätä ollaan treenattu huolellisesti ja yleistetty eri ihmisiin, eikä se ole ikinä ”tositilanteessa” kokeessa tai esim verinäytettä otettaessa painanut stoppinappulaa, vaan kaiken on aina saanut tehdä vaivattomasti :) Helinä on koira, jota ei vastaavissa tilanteissa voi yhtään houkutella palkkion perässä tekemään asioita, sillä se alkaa epäilemään tilannetta heti. Tällä tekniikalla epäilykset eivät koskaan ole heränneet ja milloin mitkäkin toimenpiteet on saatu hoidettua helposti :)

Kaikkiin tilanteisiin kuonokosketus käteen ei sovellu starttinappulaksi, joten on hyvä olla myös vaihtoehtoisia malleja. Arvokilpailuissa on nykyään ainakin tietyissä lajeissa eläinlääkärintarkastukset (iso peukku tälle!). Niissä mm. raajojen liikeratojen tai hampaiden katsomisen yhteydessä kuonokosketus voi olla hankala. Vaihtoehtoiseksi voi kouluttaa esim. jonkin kohteen tuijottamisen. Kohde voi olla esim pallo, kunhan koulutusprosessia ei ole tehty houkuttelemalla. Houkuttelun vaaroista jännittävien koirien kohdalla olen kirjoittanut Hui pelottaa! -kirjoitukseni yhteydessä. Ei-jännittävienkin koirien kohdalla kannattaa koulutusprosessiin nähdä vaivaa ja kouluttaa se ilman houkuttelua, jotta koira oikeasti oppii olemaan tilanteissa ja jotta taidot kantavat hankalimmissakin hetkissä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti