5.10.2018

Tavoitteena hyvinvoiva koira - valinnan mahdollisuuden hyödyntäminen harrastuskoiran treenitilanteissa

Valinnan mahdollisuuden hyödyntäminen hoitotoimenpiteissä on tämän hetken kasvava trendi. Yhä enemmän törmää somen ihmeellisessä maailmassa varsin mukaviin ja koiralähtöisesti toteutettuihin hoitotoimenpidevideoihin. Tämä ilahduttaa minua joka kerta suuresti! Törmäsin valinnan mahdollisuuksien lisäämisen hienoon maailman Eva Bertilssonin johdolla reilu pari vuotta sitten ja inspiroiduin ajatusmallista kovasti. Helinän kanssa olen rakentanut startti- ja stoppinappeja hoitotoimenpiteisiin ja muutenkin hyvin moniin asioihin, kuten edellisistä teksteistäni voi lukea. Nyt myös 7kk vanhan pentuni Jipun kanssa olen tehnyt kaikki hoitotoimenpiteet puhtaasti näin. Jipulla on oma päiväkirja Facebookissa, joka päivittyy hänen koulutuksellisilla kuulumisillaan säännöllisen epäsäännöllisesti, klik!

Olen aiemmin kirjoittanut lelun valitsemisen antamisen mahdollisuudesta ja tähän törmäänkin harrastuskentillä aina välillä, se on hienoa! Samoin koiralle voi antaa mahdollisuuden valita esimerkiksi erilaisista kohteista, että mitä se tänään haluaa treenata ja missä järjestyksessä. Nämä ovat hauskoja pieniä lisiä treeneihin!
Harrastuspuolella varsinaisessa lajitreenaamisessa valinnan mahdollisuuden hyödyntämiseen ei törmää vielä kovin usein. Olen ollut onnekas ja saanut työskennellä lukuisten koirien ja koiranomistajien parissa viime vuosien aikana koulutuksellisissa merkeissä. Olen päässyt kokeilemaan ja soveltamaan valinnan mahdollisuuksien lisäämistä harrastuskoiran treeneihin muutaman ennakkoluulottoman ja kokeilunhaluisen ohjaajan kanssa. Kelpie Hippa ja omistajansa Minna ovat yksi heistä :) Työskentely heidän kanssaan on ollut äärimmäisen inspiroivaa ja mukavaa ja siksi nyt jaammekin Minnan kanssa yhteistyössä kirjoitetun tarinan, jospa siitä olisi iloa muillekin!


Hippa! c. Johanna Kuusi

Hippa on iloinen, vilkas, ympäristön ärsykkeistä kiinnostuva, älykäs kelpie. Palkkioina Hipalle ovat toimineet monin eri tavoin toimitetut ruokavahvisteet sekä leikkiminen moninaisesti. Se on ahne, joten erilaiset ruokavahvisteet ovat toimineet hyvin ja se innostunut täysillä myös niin saalis- kuin repimisleikeistäkin. Haasteena kuitenkin on ollut hyvinkin vaihteleva vire ja viretilan nopeasta vaihtelusta johtuen sopivien palkkaustapojen löytämisen haasteellisuus ja sitä kautta motivaation säilyminen.


Hipalla oli hyviä oppimisen taitoja ennestään ja sille lähdettiinkin rakentamaan sujuvaa treenin rakennetta taukomaton avulla. Maton avulla saatiin treenin aloituksia sujuvammiksi, kun Hippa ympäristön tutkiskelun sijaan, alkoi bongata kentältä omaa mattoaan.
"Tokokiemuroissa löydettiin itsemme Tiinan tokopäivistä ja hyviä työkaluja löydettiinkin. Treenin aloitukseen opetettiin ennakoivia vihjeitä ja treeniä alettiin tauottaa "taikamaton" avulla. Aiemmin treeniin tullessa ns. tyhjä hetki Hippa uteliaana koirana lähti tutkimaan ympäristöä mutta mattoharjoitusten edetessä alkoi tarjota taukoa matolle. Suurimpana ongelmana oli kuitenkin vire joka saattoi heitellä äärilaidasta toiseen ihan samassa treenissäkin esiintyi sekä ympäristön nuuskimista että ohjaajan vaatteiden puremista. Myöskin Hippaa palkitessa tuli usein reaktioita ihan pettymys tyyliin "en mä palloa ois halunnu vaan ruokaa" tai toisin päin Hippan purressa takinhihoihin. Mitään mistä tai millä olisi voinut ennustaa kumpaa palkkiota koira toivoi ei löytynyt."

Minna kirjasi ahkerasti ylös näitä asioita, jotka olisivat ennustaneet, mitä palkkaa Hippa milloinkin oli vailla. Ongelmana oli siis se, että väärän palkkion johdosta tunnelma ja vire lässähtivät ja uudelleenkäynnistyminen oli haasteellista. Yritimme rutinoittaa palkkioita tiettyihin tehtäviin, esim. niin että luoksetulosta saisi aina lelun ja vaikkapa kauko-ohjauksesta ruokaa, mutta tämä ei toiminut. Ihmisaivoilla emme logiikkaa keksineet, jolla Hipan kanssa oltaisiin onnistuttu palkkauksessa aina. Siitä sitten lähtikin mielenkiintoinen oppimisen tie!
"Talvella -17 sitten päätettiin pitää pidempi tauko tokotreeneistä ja treenatiin vaan nenäjuttuja. Kesäksi varasin taas kuitenkin Tiinan tokotunteja ja mietin sopivaa projektia kesän ajaksi. Tällöin törmäsin yuotubessa videoon jossa spanieli valitsi symbolikorttien avulla palkkioita itselleen. Tästä lähti viesti Tiinalle että oisko ideoita jos tää ois mein kesän treenikertojen projekti? Halusin yksinkertaisemman version valinnasta ruoka ja lelu. Tiina sitten ideoi valinnan värierottelun avulla. Ja sain ohjeeksi ostaa hiekkalapiot sinisen ja keltaisen.
Alkuun lähdettiin opettamalla lapio kerrallaan että sinisen lapion kuonokosketus tuottaa palkkiosanan JESS ja ruokapalkkion ja vastaavasti keltaisen lapion kosketus palkkiosanan ZIPP ja palloleikin. Tämän jälkeen päästiin tempun jälkeen suorittamaan valintaa kahdesta taskusta esiin otetusta lapiosta ja vihjeeksi tuli valitse. Ja aina tuli mieleinen palkkio!"
Tutkimusten mukaan koira erottelee sinisen ja keltaisen värin hyvin, siitä tämä värivalinta. Omat palkkasanat ruualle ja lelulle kannattavat kaikille koirille, käyttää sitten valintaa palkoissa tai ei. Aivan erityinen hyöty eri palkkiosanoista saadaan niiden koirien kanssa, jotka arvottavat ruuan ja leikin eri arvoisiksi. Palkkasanan kuultuaan koira pystyy orientoitumaan tulevaan palkkioon ja näin vältytään konfliktilta "väärästä" palkasta. Hipan kanssa rutinoimme niin, että vasemmalla puolella oli aina sininen lapio, josta tuli ruokaa ja oikealla keltainen. Tällä pyrimme sujuvoittamaan Hipan valintaa, koska tarkoituksena ei ollut tehdä valinnasta sen suuremmin varsinaista erottelutehtävää.

Palkkion valinta toimi Hipan kanssa todella hyvin ja seuraavaksi aloimmekin miettimään erilaisia sovelluksia, miten palkkion valintaa voisi käyttää tokossa koemaisessa harjoittelussa.
"Toiseksi vaihtoehdoksi valinnalle tuli toimintatapa jossa lapiot jätetiin kentän sivuun ja vihjeellä taas vapautin lapioille suorittamaan valintaa palkkiosta. Tällä toimintatavalla sain konkreettisesti huomata että valinta ei aina ollut helppo tai itsestäänselvä, sillä ennen lapiota pysähdyttiin ja harkittiin valintaa, eli ei ihme etten voinut mitenkään ennakoida mitä palkkiota Hippa milloinkin odotti saavansa.
Palkkion valintaa olen käyttänyt pääasiassa tehtävissä jotka Hippa jo osaa. Mutta uutta opetellessa ovat omat palkkiosanat lisänneet onnistuneiden palkkioiden antamista kun Hippa jo palkkiosanan kuullessaan voi asennoitua tulevaan palkkioon.

Tässä vaiheessa ideoi Tiina Hippalle lisää valinnan mahdollisuuksia, koska hyödyt olivat kerrassaan huimat motivaation noustessa todella paljon ja työskentelyvireen tasoittuessa ailahtelevasta ali-ylivireestä rennon innokkaaksi. Seuraavaksi lähdettiin kysymään Hippalta onko hän valmis aloittamaan treenin? Koska jos Hippa aloitti treenin hyvin se myös eteni hyvin. Tätä alettiin työstää niin että ennen kutsua treeniin matolta tein itse jännittymisen johon Hippa vastasi jännittymällä jos oli valmis/halukas aloittamaan treenin. Jos vastajännittymistä ei tullut, en kutsunut treeniin, vaan odotin hetken ja toistin "kysymyksen" tai vaan palkkasin matolla odottamisesta. Näihin tilanteisiin joissa Hippa ei vastannut myöntävästi treenin aloituskysymykseen liittyi yleensä häntä häiritseviä juttuja ympäristössä, kuten esimerkiksi halliin saapuvia haukkuvia koiria tms.
Valinnanmahdollisuuksien polulla jatketaan työnalle seuraavaksi kysymys: haluatko jatkaa treeniä?
Kiitos parhain treenikaverini Hippa ❤ ja Tiina jonka tietotaidolla tää on mahdollista."


Tätä kirjoittaessani Hippa on jo harjoitellut jatkamiskysymyksiä tuloksekkaasti ja olemme jo harjoitelleet niitä tokon liikkeiden väleissäkin :) Hipassa on tapahtunut tämän projektin aikana näin ulkopuolisen silmin suuri muutos, se nykyään aina vastaa "JOO!" Minnan kysymyksiin treenaamisesta ja koko treenin aikainen viretila on tasoittunut todella paljon. "Lässähdyksiä" en ole enää nähnyt ja palkkaaminen toimii! Tämän parivaljakon sujuvaa yhteistyötä on mukava katsella. Suurkiitos Hippa ja Minna, että olen saanut olla mukana tässä projektissa!


Minna ja Hippa,c. Jukka-Pekka Lepistö

Hipan lisäksi olen muutaman muunkin koirakon kanssa harjoitellut palkkionvalintaa treenitilanteessa. Tämän hetkisen kokemukseni mukaan se sopii monenlaisille koirille, mutta erityisesti siitä hyötyvät ne, jotka valitsevat leikkimistä harvemmin tai leikkimisessä on jotain konfliktia, mutta leikkiminen toisi kuitenkin positiivisia vaikutuksia treeniin onnistuessaan. Näiden koirien kohdalla kannattaa aloittaa valintaa kouluttaessaan sellaisesta leikistä, joka on konfliktiton, vaikkapa heittoleikeistä. Joskus ohjaaja saattaa tahattomasti mm. repimisleikkien yhteydessä kuormittaa koiraa, jolloin leikki ei toimikaan täysin positiivisena vahvisteena. Koiran käyttäytymistä leikkimisen jälkeen tulisi aina seurata tarkoin, koira kyllä kertoo, millaista leikkiä se haluaisi leikkiä. Sitä voi sitten tarvittaessa, mm. treenin sujuvuuden kannalta lähteä hienovaraisesti muuttamaan niin, että säilyttää kuitenkin sitä tapaa, millä koira haluaa leikkiä, eikä pakota koiraa tiettyyn muottiin.

Näin maalaisjärjellä ajateltuna koiralla tulisi olla aina mahdollisuus päättää, että treenaako se vai ei. Usein kuitenkin me ihmiset huomaamattamme unohdamme tätä kysyä ja saatamme ajaa koiriamme tahattomasti treenaamaan liian vaikeissa tilanteissa. Jos tämä toistuu useasti, ymmärrettävää on, että se aiheuttaa suuria ongelmia treenitilanteeseen monestakin näkökulmasta. Aina emme välttämättä rekisteröi itse esim. ympäristön ärsykkeitä, jotka häiritsevät koiraa. Jos emme harjoittele näistä ärsykkeistä selviytymistä ensin, vaan aloitamme suoraan jonkun lajiin liittyvän asian kouluttamisen, on todennäköistä, että koira ei pysty keskittymään ja se tekee virheitä paljon. Nämä tilanteet ovat hyvin alttiita myös ohjaajan turhautumiselle ja se ei tietysti edesauta tilannetta. Hallinnan tunne tutkitusti lisää koiriemme hyvinvointia. Hallinnan tunteen tarjoaminen koiralle tuntuu usein meistä kontrolloimisesta pitävistä ihmisistä haasteelliselta. Kuitenkin, jos ajattelemme kokonaisuutta, huomaamme, että hallitsemme kaikkea ympärillä olevaa edelleen, vaikka antaisimmekin koiralle mahdollisuuden valita aloittaako se treenin nyt vai hetken päästä ja mitä palkkiota se haluaa :)

Edit. Hauskan sattuman (ja pienen maailman) kautta törmäsin Minnan viittaamaan spanielivideoon  Facebookissa  Minnnan ja Hipan toteutuksesta tuli hyvin erilainen ja se sovellettiin tokoon, mutta tässä idea, josta toteutus lähti :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti