12.1.2012

Oivalluksia!

On ollut piiitkästä aikaa pari ihan oikeaa vapaapäivää ja ne on käytetty tehokkaasti treenaamiseen ja treenamisen pohdiskeluun :) Eli suomeksi mulla on iso tentti ens pe, johon todellakin pitäisi lukea. Ilmeisesti tällä(kin) kertaa luotan viimeisen viikon hirveään paniikkiin, sillä onkin hyvä aloittaa vuosi :-P

Hyvin tokopainoitteista on ollut. Tänään iski kaksi perättäistä kunnon Ahaa! -elämystä! Jaime on taas alkanut kaahailemaan ruudun loppuosan seuraamisesta pahasti mun ohi. Tänään sitten treenasin puunkierroilla niin, että mulla oli lelu vasemmassa kädessä. No sehän kiihdytti ihan kunnolla ja meni joka kerta vähintään 5 metriä mun ohi. Kolme kertaa kokeilin ennen kuin Ahaa! iski tajuntaan. Mulla on luoksetulon käskynä sama "sivu" kuin sivulletulossa ja seuraamisessakin, koska kaikilla muilla käskyillä se alkaa ennakoida stoppeja. Ja koska sen lt:n stopit on superhyvät näinkin, niin käsky saa pysyäkin "sivuna". Ruudusta olen kutsunut sillä samalla "sivu"lla seuraamaan. Tänään sitten keksin, että koska teen vauhtiluoksetuloja lähtemällä karkuun ja heitän lelun vielä eteenpäin tuolla samaisella "sivu"-käskyllä, niin mistäs ihmeestä Jaippis voisi tietää, että tällä kertaa haluankin sen seuraamaan! Vaihdoin käskyn, eikä yhtään ainuttakaan kertaa mennyt yli :) Kyllä ihminen on vaan niin paljon koiraansa tyhmempi.
Toinen Ahaa! tuli tunnarista. Olen treenannut tunnaria metsässä piilottamalla noin tunnarin pituista kepin pätkää muiden keppien sekaan. Jaimen asenne on metsässä ihan loistava, se tekee kaikkensa, jotta löytää varmasti oman, eikä koske muihin. Meno- ja tulovauhti on todella hyvä, eikä se juuri pureskele. Metsässä sen ajatus on "Se on tämä, piste", kun taas oikeassa tunnarissa sen ajatus on vielä "kyllä se ehkä on tämä". No tänään sitten keksin viedä kapulat metsään. Ja voi vitsi miten se olikin hyvä! :-0 Ekalla kerralla se tosin luuli pelkäksi oman piilotukseksi ja toi ekan minkä näki, mutta kun lähetin uudestaan, se tajusi mistä oli kyse. Ja toistolla se oli jo tositosi hyvä! Ei se nyt tietenkään heti ihan samalta näyttänyt, mutta erittäin hyvältä ainakin vaikuttaa!
Vitsi, kun treenais itse useemminkin kun kerran vuodessa aivot päässä! :D

Seuraamisen onni on pulkkakauden aloitus :) Seuraaminen tarvitsee nyt häiriötreeniä, koska Jaime ei keskity täysillä ekaan, ehkä puoleen minuuttiin. Edistää ja pää seikkailee, kun käy vähän kierroksilla. Häiriötreenissä se alkaa hienosti fokusoimaan munhun ja lapset ovat sille suuri häiriö, joten pulkkamäen läheisyys on ehkä loistavin häiriöpaikka. Jaippikselle sattui pentuna ikävä episodi lasten kanssa, joten se pelkää lapsia aika paljon. Tällä saan toivottavasti kaksi kärpästä yhdellä iskulla, seuraaminen paranee ja luotto lapsiin lisääntyy, kun ne eivät tule lähelle. Yksi pikkupoika tosin olisi halunnut tulla Jaimea silittelemään ja kun kielsin, niin se huusi mua "iliootiksi", karmeeta! :DD

Aksaakin ollaan treenattu. Lähinnä pikkujuttuja, kaikennäköistä estetreeniä, ei olla tehty varsinaista ratatreeniä ollenkaan.
Okseri edistyy oikeinkin hyvin, sitä ollaan treenattu joka kerta, kun ollaan käyty hallilla. Kontaktit on nyt ihan hyvät, mun pitää muistaa, että en ala paineistamaan sitä sellaisissa tilanteissa, joissa mua jännittää, koska sillä saan sen himmailemaan, lähinnä puomin alastulon. Putkia se tuijottelee puomilla, puomilta putkeen vapautukset on nyt pannassa, sillä se on ainakin nyt parantunut. Putki-kontakti -erottelu toimii vaikeimmistakin kulmista. Keppikulmia ja hypyillä vedätyksiä ollaan tehty, eikä niissäkään ole ollut vaikeuksia. Vitsit, kun mä oppisin luottamaan Jaimen osaamiseen enemmän, enkä olisi aina ihan paskajäykkänä, koska sillä mä saan vaan ihan turhia virheitä aikaiseksi.
Eri esteiltä kääntymisiä ollaan myöskin treenailtu. En vieläkään pääse ihan sisään siihen, että mitä mun pitäsi tehdä, jotta saan sen kovasta vauhdista kääntymään U-käännöksiä. Se kääntyy hyvin yksittäisillä esteillä, joten fyysisesti pystyy kyllä. Testailu oikean tavan löytämiseksi jatkukoon. Ja pitäisi myös keksiä, että minkä takia saan sen flippaamaan U-käännöksissä ulos, kun mä en edes osaa vipata.. Pitää varmaan videoida.
Agilityoivallus tuli eilen, kun kokeilin (matalammilla rimoilla kylläkin) kädet vartalossa kiinni, pelkällä rintamasuunnalla ja rytmityksellä ohjaamista. Ja oho, sehän toimi! Rytmitys toimii Jaimella tosi hyvin muutenkin, pitää opetella ajattelemaan rytmittämistä enemmän. Mulla on paha tapa ensin jarruttaa hypylle ja sitten kuitenkin lennättää se viiden metrin päähän huiskaisemalla käsiä. Elmo tarvitsee vielä ohjauksen hypylle, mutta Jaime ei, jos haluan sen kääntyvän. Mä sitäpaitsi nyin tokossakin (kiitos Tanja!), joten nyt pitää keskittyä kokonaisvaltaisesti kitkemään nykiminen :) Jaakko joskus kauan sitten kysyi multa, kun olin Elmon kanssa treeneissä, että kumpi meistä on tehnyt kumman, kun molemmat häsellettiin, huiskittiin ja nytkähdeltiin kaikkiin mahdollisiin ilmansuuntiin :D

Elmo on virallisesti talvilomalla, mutta toki se on ollut hallilla mukana :) Menee pikkurimoilla (25) kovaa ja hyppää puhtaasti. Mitään muuta sen ei sitten tarvitsekaan tehdä, jotta saan riemufiiliksen! :)

Villi Viikinki on myöskin "treenaillut", eli leikkinyt :) Maanantaina kävin sen kanssa rokotuksilla, ikää 16vkoa, painoa 3,5kg ja säkää (kotimittauksella) n.23cm. Pikkuruiselta se vaikuttaa, mutta joku viisas voi kertoa, että onko se ihan sintti? Se on kasvanut tosi hitaasti, mutta tasaisesti, joten ehkä lelukoira ottaa vielä kunnon kasvupyrähdyksen :) Ja nykyään syö todella hyvin, parin alkuviikon ongelma onneksi on malliopittu pois.
Pieniä juttuja ollaan treenailtu. Olen opettanut uusia juttuja tarjoamisen kautta ja hyvin tarjoaa :) Maahanmeno on ihan ykkönen, jos ei palkkaa ala kuulua, alkaa pärinä :D
Se on tosi aktiivinen ja juoksee ihan tosi lujaa :-0 Ja tosiaan, juoksee ja juoksee ja juoksee :)) Ihan villinä muiden koirien joukossa. Vauhti on liitetty myös aksaan. Ollaan keskitytty tekemään irtoamisia lelupalkalle ja kaikkia helppoja vauhtijuttuja, joihin on liitetty mukaan ohjauksia (takaakierto, valssi, leikkaus). Pikkupuomiakin se on jo mennyt. Tein käänteisesti. Ekalla kerralla, kun mentiin koko puomi, meni ravilla ja sen jälkeen täydellä laukalla, rohkea napero! :) Hetsaamisen se on ostanut, hyvin fokusoi katseen leluun/esteeseen. Kaikinpuolin kiva pentu, toivottavasti sille vaan kasvaisi vähän jalkoja, niin pääsisi helpommin esteiden yli!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti